Markuksen evankeliumi Haapaveden kirkossa

markus

Tornion Kaupunginteatteri vierailee Haapavedellä 18.4. Teatteri esittää tuolloin Haapaveden kirkossa maineikkaan esityksensä Markuksen evankeliumista. Markuksen evankeliumin esittäminen kirkkodraamana ja sooloteatterina alkoi Tanskasta n. 15 vuotta sitten ja levisi nopeasti kaikkialle Eurooppaan. Suomessa aiheeseen tarttui ensimmäiseksi Tampereen Teatterin Paavo Liski ja Kari Hakala vuonna 1995 ja perinnettä on näihin päiviin jatkanut Tornion Kaupunginteatteri, jonka esitys on saanut kiitosta siitä, että se on tehty esitettäväksi juuri kirkossa. Muutenkin tekotapa on ollut poikkeuksellinen. Sen ohjauksesta on vastannut Kirkon Nuorisotyön ohjaajiksi valmistunut opiskelijaryhmä, sekä asiantuntijoina on käytetty laajasti Kirkon työntekijöitä. Tornion Kaupunginteatteri on tiettävästi maailman pohjoisin ammattiteatteri ja samalla maamme toiseksi pienin teatteri. Se toimii kiertueteatterina Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja koko Pohjois-Kalotin alueella. Torniolaisen version näyttelijänä toimii teatterin näyttelijä Pauli Mahlamäki, jonka esitys on vieraillut eri puolilla jo yli 400 kertaa.

Markuksen evankeliumi on lyhin uuden testamentin neljästä evankeliumikirjasta. Samalla se kuitenkin sisältää eniten toimintaa ja tapahtumia. Heti julkisen esiintymisensä alussa Jeesus teki suuria ihmetekoja, jotka hämmästyttivät kansanjoukkoja ja Jeesuksen seuraajia. Markus haluaa osoittaa, että ihmeteot tapahtuivat jumalan voimasta, mutta ajan uskonnolliset johtajat eivät hyväksyneet Jeesuksen tekoja ja opetuksia. Tämä johti välikohtauksiin, jotka saivat heidät lopullisesti suunnittelemaan hänen surmaamistaan. Ensimmäinen ihminen, joka ymmärsi tämän, oli roomalainen sotilas. Nähdessään Jeesuksen kuolevan ristillä hän sanoi; ”Tämä mies oli todella jumalan poika.” Markuksen evankeliumia pidetään evankeliumeista vanhimpana. Markus tahtoo rohkaista ihmisiä uskomaan Jeesuksen voimaan, joka pelastaa heidät. Hän tahtoo myös muistuttaa, että uusi elämä Jeesuksen seurajana ei ole helppoa, vaan heidän täytyy olla valmiita kärsimään Jeesuksen tavoin. Markuksen evankeliumi esitys on Haapaveden kirkossa torstaina 18.4. klo. 19.00. Esitys kestää tunnin, joka päättyy ehtoollisen viettoon. Vierailun järjestäjänä toimii Haapaveden Seurakunta.

Valokuvassa Tornion Kaupunginteatterin johtaja Pauli Mahlamäki, joka tulkitsee evankeliumin kymmenet historialliset henkilöt. Esityksen on ohjannut Suomen Kirkon Sisälähetysseuran Opiston opiskelijaryhmä, sekä joukko kirkon asiantuntijoita.